Menu Close

Kijk naar je concurrentie en word een eenhoorn

Geplaatst op 05 mei 19 • 6 min.leestijd

Bijzonder zijn, dat wil toch iedereen. En spieken bij de buren en overnemen wat zij al doen, hoort daar niet bij. Het lijkt zo makkelijk. Terwijl hierdoor iedereen hetzelfde roept met dezelfde taal. Waardoor mensen zoals jij en ik, door de bomen het bos niet meer zien. Onhandig heh?! Dat vinden wij ook. Kijk daarom eerst naar u zelf. Wat zijn uw sterke punten? Hoe kunnen we die naar voren schuiven om van uw onderneming een eenhoorn te maken. Bij de buren mag u best kijken, maar dan vooral om er slimmer van te worden. Yeaz! klaar om de eerste stap te zetten?

Zonder doelen kan je niet scoren

Wie wilt er nou niet scoren? Wellicht de spits van AFC 5. Maar u in ieder geval niet. Daarom gaan we een eerste doel bepalen. Iets waar we naartoe kunnen werken. Zoals een betere merk propositie. Dat stukje van je merk waarmee je het leven van mensen net wat makkelijker, overzichtelijker, betekenisvoller maakt. Of eens vastleggen wat uw merk nou ‘eigen’ maakt. Uniek. Dat noemen we ook wel de U(nique) S(elling) P(oint). Of juist praktisch; zoals meer views op uw website, meer volgers, likes en shares op Instagram.

Kortom, zonder doel - geen score en dus ook geen voorsprong.

Niemand gaat het veld op zonder aanvalsplan. En daarom gaan we nog een stapje verder…

Eerst goed richten en dan schieten

U heeft een kleine voorsprong. Yeaz! Maar verdedigt u die of gaat u verder op de aanval? Het laatste natuurlijk. Want nu gaan we op zoek naar de gaatjes bij uw concurrenten. Informatie waarmee u beetje bij beetje meer veldoverwicht krijgt. Daarbij moeten we verder kijken dan alleen uw concurrent. Wat zijn eigenlijk de omstandigheden waaronder u het spel speelt?

U bent de eenhoorn. Uniek in zijn soort. Maar uw klanten willen zich ook zo voelen. Ze willen een gat in de lucht springen, maar dan moet u wel in het gat in de markt stappen.

De voorsprong wordt dan ruimer. Maar voor hoe lang? Hoe ontwikkelt de markt zich? En de Wet- en Regelgeving?

Inmiddels rijdt half Nederland in een elektrische auto. Nederland staat vol met laadpalen en voor de marktleider was dit geen verrassing. En u wilt niet die lachende tweede zijn.

Hetzelfde geldt voor de techniek: kan u nu, óf over een tijdje, techniek gebruiken waardoor uw product en/of dienst sneller, beter, mooier, interessanter wordt?

We horen u denken; “Ok, ja dat klopt allemaal, maar waar moet ik beginnen?”. Online. En met het volgende lijstje gaat u al beter richten:

  • Google en Youtube, uw allerbeste vrienden. Klinkt misschien cliché, maar u zult versteld staan waar een uurtje doorklikken naar kan leiden.
  • Online advertenties en promoties zoals betaal-per-klik-advertenties, video’s (youtube), podcast, persberichten. Hoe zijn anderen met uw product bezig, wat kunt u daarvan leren?
  • Websites van concullega’s. Wat is hun sterke kant, hoe presenteren zij zich? Staan uw sterke punten dan nog steeds overeind?
  • Maandbladen van brancheverenigingen, kranten en magazines
  • Klantgegevens uit interviews of enquêtes.
  • Financiële rapporten of bedrijfsprofielen van de KVK of andere kredietinformatiebureaus. Hier zijn wij bij Yeaz! natuurlijk dol op. Verrassend genoeg, blijkt die hoog van de toren blazende partij op papier toch allemaal rode cijfers te hebben.
  • Marktonderzoeken en algemene marktinformatie. www.cbs.nl. Wel heel erg veel getalletjes, maar wie weet, met wat tijd en aandacht ligt hier een schat aan informatie.
  • Site over gehanteerde zoekwoorden, uitzoeken.
  • Google analytics

Probeer eens, om tijdens uw onderzoek, een rode draad te ontdekken. Een spoor waarop de trein kan gaan rijden. Waarheen? Naar één van uw doelen. Uw eindbestemming, want daar rijden we natuurlijk naar toe.

Maar let op, goed om u heen blijven kijken. Want,

Wie zit er eigenlijk naast u in de trein?

Eigenaardig snorretje heeft die meneer naast me. Vast niet zomaar een snorretje.. Is dit echt een onderscheidend onderdeel van uw concurrent? Dan bent u vast een kapper. Krijgt hij met zijn snorretje meer mensen over de vloer? U ziet het al, koppel een opvallend kenmerk van een concurrent altijd aan uw eigen zaak.

Soms is het geen uiterlijk kenmerk, maar gewoon de prijs. Of zoals bij het volgende voorbeeld, niet de snelste maar de betrouwbaarste.

U heeft pech met uw auto. De eerste wegenwacht is er binnen een kwartier, alleen de volgende dag komt er al weer rook uit de motorkap. De tweede komt na een half uur en uw auto kan dan met gemak naar de camping in Frankrijk.

U bent vast met uw hoofd al bij het riviertje in de Ardeche...Laten we hem nog even rond maken, voordat u de eerste plons neemt.

De belangrijkste vraag van Steve Jobs, aan Steve Jobs

Even terug naar die trein. U zit erop en die rijdt nog steeds lekker. Haltes zoeven voorbij, maar vergeet niet af en toe eens uit te stappen.

En vraag dan net als Steve Jobs; Waarom doe ik wat ik doe? Waarom?!

Elk antwoord op die vraag is goed. Want het geeft direct een reden om er mee aan de slag te gaan. Bent u nog die ideale partner voor uw klanten? Kan u nieuwe klanten verleiden met uw verhaal? Wilt u nieuwe producten of diensten aanbieden? Past dat op dit moment meer bij u?

Dan kan het zomaar zijn dat u op een andere trein stapt. Vergeet dan niet goed bij te houden, wat er verandert, verbetert. Kijk naar het resultaat van uw nieuwe stap.

Beetje bij beetje leert u dan wat werkt voor uw onderneming. En in die trein mag je best even blijven zitten.

Eenvoudig zakelijk lenen tot € 50.000

Geld Aanvragen